Recept na KOLÁČ Z ČERNÉHO RYBÍZU S DROBENKOU

Máš doma rybíz a nevíš co s ním? Tady je pro tebe tip na snadný letní koláč!



Léto je v plném proudu a zahrádka, místní trhy nebo i velké nákupní řetězce nám nabízí spoustu senzačního a šťavnatého sezónního ovoce, no tak je potřeba toho pořádně využít. Takovým skvělým ovocem přímo zrozeným ke sladkým těstům je rybíz, který svou kyselostí sladké vyváží.

Mimochodem taky nesnášíš vážení? Nemáš nejmenší ponětí kde jsi dop*dele tu váhu dala? Anebo ji nemáš vůbec? A co teprve odměrka, tu si viděla možná někdy před léty? No tak to jsme úplně v pohodě, protože já mám pro tebe recept na který budeš potřebovat pouze jediné - hrneček.

CO NA TĚSTO?
polohrubá mouka           2 hrnky
cukr krupice                      půl hrnku
vejce                                   2ks
olej                                     4 lžíce
mléko polotučné           1 hrnek
černý/červený rybíz      300g (dávám od oka, plnou střední misku)
prášek do pečiva           1 sáček

CO NA DROBENKU?
hrubá mouka                   půl hrnku
cukr krupice                    čtvrt hrnku
másla                                45g (čtvrtku kostky)

NA FORMU: 
1 lžičku másla
hrst hrubé mouky na vysypání


TAK JDEME NA TO: 
Připravím si 2 mísy ve kterých to budu všechno patlat. 

Do mísy č.1 - žádná věda a prdnu tam všechny "tekuté" suroviny: 
vyklepnu vejce, přisypu cukr, přileju olej a mléko, promíchám metličkou. Paráda jednoduché ne? Tak jdeme dál.

Do mísy č.2 - poslední dvě důležité sypké suroviny bez kterých by to moc nešlo je mouka s prdopečem (prášek do pečiva) které smíchám. No a zbývá jediné všechno to slít dohromady.

Takže si vezmu mísu ve které mám mouku s práškem do pečiva a nebudu to lít opačně nejsem de*il, poněvadž to patlavé těsto se mi bude blbě lít do mouky. Takže jdu logicky a beru mísu č.2 a jemně lehce přisypávám a míchám dokud se mi to nespojí. No a paráda skoro hotovo. Teď už jenom pár drobností a je to.

Začnu si rozpékat troubu na cca 180°, protože zapnout si ji až na konci a pak čekat je pěkná kravina (vlastní zkušenost samozřejmě) a jdu se věnovat drobence. Do hrnce dám máslo, které si rozehřeju na plynu. Do malé misky hrubou mouku a cukr krupici. Míchnu, počkám na máslo a z rozehřátého másla si trošku odleju do nachystaného těsta (taková fintička), máslo nechávám v hrnci do kterého přidám už čekající cukr s moukou. Udělám to v tom hrnci od másla že jo, ať pěkně všechno máslo využiju a je to dobrota. Míchám až se mi to spojí v drobenku, která už nádherně voní a tobě se sbíhají sliny. 

V poslední části si pořádně vymažu formu máslem , ať se mi to nikde zbytečně nepřipálí a to by byla škoda. Vysypu ji hrubou moukou která mi ulpí na másle a přebytek mouky vysypu pryč. Vyleju těstem a rozmažu stěrkou do stran ať mám těsto pěkně rovnoměrně. Posypu rybízem a drobenkou no a je hotovo. Teď to finále - šoupnu do trouby a peču na 180° - 150° cca 35-40 min. 

..a máš hotovo! Dobrou chuť :-)




jiný pokus mám ještě s červeným rybízem není to tentokrát koláč ale buchta se sněhovou krustou. :-)


takže pečte, bavte se u toho a nechte si chutnat!:)

další edit bude recept na naši klasickou českou a nenahraditelnou Bábovku. 






Komentáře

Oblíbené příspěvky

Plyšová hlídka (malované figurky) - Deskové hry

MODRÁ – Lucy Clarkeová (THE BLUE) - Recenze

JAK BÝT ŽENOU – Caitlin Moranová - Recenze